مجله بهترین پزشک : ریزترین علائم و نشانه های بارداری در هفته اول , دوم , سوم , چهارم , پنجم , ششم , هفتم , هشتم , نهم , دهم , یازدهم , دوازدهم و ماه اول , دوم و سوم کدامند؟ معمولا اکثر زنان عقب افتادن پریود را به عنوان اولین نشانه بارداری تجربه میکنند. علائم دیگر در هر هفته میتواند متفاوت باشد.اولین علائم بارداری در هفته اول بعد از لقاح ایجاد میشوند؛ البته لازم به ذکر است که همه زنان با همه علائم بارداری مواجه نخواهند شد و زمان شروع علائم بارداری ممکن است در هر زنی متفاوت از دیگری باشد.
معمولا 2 الی 3 هفته زمان پس از رابطه لازم است که بارداری رخ دهد. برخی از بانوان علائم بارداری را بلافاصله در هفته اول حس می کنند ( دقیقا همان زمانی که تخمک بارور شده به دیواره رحم می رود و به اصطلاح لانه گزینی رویان رخ می دهد). اما برخی از بانوان نیز حتی تا چند ماه پس از بارداری، هیچ یک از علائم آن را تجربه نمی کنند.
فهرست مطلب
علائم بارداری در 60 روز اول ( ماه اول و دوم )
مطالعات نشان میدهد 60 درصد از زنان برخی از این علائم بارداری را تا هفته 5-6 بارداری تجربه میکنند و 90 درصد از زنان نیز، بعضی از این نشانهها را تا هفته هشتم بارداریو تجربه میکنند. این علائم ممکن است گاهی اوقات و یا هر روز رخ دهند. بهطورکلی، شروع علائم بارداری از هفته اول بعد از لقاح است؛ برخی از این علائم بهمرورزمان تشدید میشوند و دیگر بهجای علائم، به عوارض بارداری تبدیل میشوند.
- گرفتگی بدنی و لکه بینی خفیف
- پریود از دست رفته
- خستگی
- حالت تهوع
- سوزن سوزن شدن یا درد سینهها
- تکرر ادرار
- نفخ
- سرگیجه و حالاتی مشابه با دریازدگی
- نوسانات خلقی
- تغییرات دمای بدن
لانه گزینی از نشانه های بارداری
رنگ. رنگ هر قسمت از این خون ریزی ممکن است صورتی، قرمز یا قهوهای باشد.
خونریزی. به طور معمول خونریزی لانه گزینی بسیار کمتر از قاعدگی معمول شما است. اغلب به عنوان خونریزی خفیف توصیف میشود که هرگز به پریود کامل تبدیل نمیشود یا به اندازهای نیست که نیاز به تامپون یا پد بهداشتی باشد.
درد. به طور معمول این درد، بسیار خفیفتر از درد معمول قاعدگی شماست. این احتمال وجود دارد که این وضعیت شامل گرفتگی بدنی نیز باشد. این شرایط میتواند متوسط یا شدید باشد، اما اغلب خفیف است.
علائم صد در صدی بارداری
- آزمایشات بارداری شامل ارزیابی سطح بتا HCG در خون یا ادرار فرد
- تست خانگی یا همان بی بی چک (بهتر است انجام این آزمایش را به زمانی موکول کنید که علایم صددرصدی بارداری را در خود مشاهده میکنید)
- استفاده از سونوگرافی واژینال یا شکمی
- تشخیص جنین و یا مشاهده فعالیت قلب جنین در سونوگرافی
- سمع صدای قلب جنین توسط دستگاه سنجش ضربان قلب جنین
- لمس قسمتهای مختلف جنین در معاینه (بعد از 24 هفته این امکان وجود دارد)
- لمس حرکات جنین در معاینه (بعد از 22 هفته این شرایط وجود دارد)
- انجام آزمایش خون بارداری سریعتر از سایر روشها، بارداری را تشخیص میدهد.
از کجا بفهمم باردارم ؟
به طور کلی میتوانید یک هفته پس از عقب افتادن پریود، بررسی کنید که باردار هستید یا خیر. منبع معتبر دفتر سلامت زنان در سازمان بهداشت و خدمات انسانی ایالات متحده میگوید که انجام تست بارداری در این مرحله نتیجه دقیقتری خواهد داشت.
تستهای بارداری خانگی ارزان هستند، همچنین به طور گسترده و بدون نسخه در داروخانهها و فروشگاهها در دسترس هستند.
اگر بخواهید میتوانید زودتر از این زمان، آزمایش بدهید اما در معرض دریافت نتیجه منفی کاذب قرار میگیرید. این بدان معنی است که آزمایش ممکن است نشان دهد که شما باردار نیستید اما در واقع شما باردار باشید.
اگر تست بارداری خانگی را خیلی زود انجام دهید، این احتمال وجود دارد که هنوز hCG کافی در ادرار شما وجود نداشته باشد تا آزمایش بتواند آن را تشخیص دهد. تستهای بارداری خانگی به وسیله آزمایش میزان hCG در ادرار شما عمل میکنند. hCG همان هورمونی است که فقط در خون و ادرار افراد باردار وجود دارد.
علائم بارداری هفته به هفته را بدانید !
طبق بررسیهای متخصصین لانه گزینی تخمک حدوداً ۶ تا ۷ روز پس از لقاح شروع میشود. در این زمان تخمک بارور است و به لایه داخلی رحم میچسبد. با چسبیدن تخمک به دیوار رحم امکان دارد که عروقی خونی دیواره رحم بشکنند و زن خونریزی خفیف و گرفتگی در رحم را احساس کند. بهطورکلی علائم بارداری از هفته اول بعد از آخرین زمان قاعدگی خود را نشان میدهند.
علائم بارداری در هفته اول کدامند ؟
در هفته اول از بارداری، شما هنوز به لحاظ تکنیکی باردار محسوب نمیشوید (در اصل شما هنوز حامله نیستید)، زیرا پزشکان تاریخ زایمان شما را از اولین روز آخرین قاعدگیتان محاسبه میکنند. در این هفته، شما علائم معمول قاعدگی خود همچون خونریزی، کرامپ یا گرفتگی عضلانی، سینه درد، نوسانات خلقی و … را تجربه خواهید کرد.
هفته دوم بارداری
تخمکگذاری، در هفته دوم اتفاق میافتد. در این هفته، تخمدان شما یک تخمک بالغ آزاد میکند که به لوله فالوپ میرود – یعنی جایی که در انتظار لقاح با اسپرم است. علائم تخمکگذاری شامل درد زیر شکم (mittelschmerz)، حساس شدن سینهها، ترشح ماده لزجی شبیه سفیده تخم مرغ و افزایش دمای پایه بدن است.
بارداری در هفته سوم
تخمک بارور شده در دیواره رحم لانهگزینی میکند. برخی از افراد گرفتگی خفیف شکم یا لکه بینی خفیف را در این هفته تجربه میکنند که بهعنوان “خونریزی لانهگزینی” شناخته میشود. البته در صورت خونریزی یا درد شدید، حتما موضوع را با پزشک زنان خود در میان بگذارید. چرا که این موضوع میتواند نشانگر حاملگی خارج از رحم باشد که در آن جنین در خارج از رحم (معمولاً در لوله فالوپ) لانهگزینی میکند.
هفته چهارم بارداری
در این هفته از حاملگی، تست بارداری انجام میشود. حساس شدن سینهها که یکی از اولین نشانه های بارداری است در این هفته شدت بیشتری مییابد و ممکن است با سوتین احساس ناراحتی بیشتری داشته باشید. برخی نیز حس بویایی یا چشایی شدید، خستگی، یبوست، نفخ و نوسانات خلقی را تجربه میکنند. اما اگر اصلاً متوجه علائم بارداری خود نمیشوید، نگران نباشید. زیرا ممکن است این علائم در شما چند هفته دیرتر تظاهر یابد.
بارداری در هفته پنجم
نوسانات خلقی ناشی از تغییرات هورمونی بدن، باعث هجوم احساسات در هفته پنجم میشود و احساسات شما بدون هیچ دلیل موجهی از خوشحالی به افسردگی تا عصبانیت تغییر نشان میدهند. در این هفته از بارداری شاهد بروز سایر علائم اولیه بارداری همچون خستگی و حساسیت سینه نیز خواهید بود.
هفته ششم بارداری
برخی از بارداران،در این هفته ، یکی از ترسناکترین علائم خود یعنی تهوع صبحگاهی را تجربه میکنند (اگرچه ممکن است این نشانه در همان هفتههای نخست بارداری نیز تظاهر یابد). لازم به ذکر است که تشدید حس بویایی شما میتواند این بیحالی را تشدید کند و این مهم، زمینه را برای هوسها و بیزاریهای غذایی فراهم میکند.
بارداری در هفته هفتم
تکرر ادرار یکی دیگر از علائم اولیه بارداری است که به دلیل چند عامل ایجاد میشود: این عوامل شامل هورمون بارداری hCG، رحم درحالرشد مادر باردار که مثانه را فشرده میکند و کلیهها هستند که برای ازبینبردن مواد زائد بهشدت کار میکنند.
هفته هشتم بارداری
در این هفته ، احتمالا نشانه های بارداری شما بهشدت تظاهر پیدا میکنند: این علائم شامل حالت تهوع، حساس شدن سینهها، خستگی، تکرر ادرار، نوسانات خلقی، نفخ و . … هستند. یکی دیگر از علائم غیرعادی، ترشح بزاق اضافی دهان است که گاهی تا پایان سهماهه اول ادامه مییابد.
بارداری در هفته نهم
هنوز خیلی زود است که رحم در حال رشد خود را از روی شکم ببینید یا احساس کنید. رحم طی این هفته هنوز در پشت استخوان اندام تناسلی شما محافظت میشود و تا پس از هفتۀ ۱۲ برآمده نخواهد شد.رحم اکنون دو برابر شده و به اندازۀ یک توپ تنیس است.
سطح زیر ناف شما نیز سفتتر از معمول است. افزایش اندازۀ پستانها ممکن است باعث کمی ناراحتی شود.این هفته احتمالاً هفتۀ سختی خواهد بود، اما با شروع هفتۀ آینده که سطح هورمونهای بدن تثبیت میشود، احساس خیلی بهتری خواهید داشت. شاید طی این هفته کمی احساس افسردگی کنید.احساس خستگی نیز طی این هفته وجود خواهد داشت. یک زندگی ساده را هدف قرار دهید و بیاموزید از کارهایی که برای آنها انرژی کافی ندارید، صرف نظر کنید.
هفته دهم بارداری
جنین تقریباً به اندازۀ یک شاهتوت است که از سر تا انتهای نشیمنگاه، طولی در حدود ۳ سانتیمتر و وزنی نزدیک به ۴ گرم خواهد داشت. نسبت بین بدن و سر در حال تغییر است و بدن جنین نیمی از جسم او را تشکیل میدهد.
انگشتان دست و پا بهطورکلی و کاملاً مجزا از هم تشکیل شده و ممکن است موی سر به شکل کرک پوست هلو تشکیل شود. تخمدانها، بیضهها، کلیتوریس و اندام تناسلی در این هفته تشکیل میشوند، اما هنوز خیلی زود است که بتوان جنسیت جنین را تشخیص داد. در این دوره جفت با سرعت بیشتری رشد میکند.
بارداری در هفته یازدهم
با توجه به تولید زیاد خون و مایع آمنیوتیک، بدنتان به آب بیشتری نیاز دارد و گاهی ممکن است به شدت احساس تشنگی داشته باشید. همچنین در این هفته ممکن است تغییرات و جوشهایی روی پوست شما شبیه به دوران نوجوانیتان ایجاد شود. وزن شما از اکنون به آرامی شروع به افزایش خواهد کرد.همچنین کمتر احساس خستگی خواهید کرد و انرژی شما نیز به سطح طبیعی باز خواهد گشت. به نظر میرسد احساس تهوع و خستگی که در سه ماهۀ اول متداول است، تمام خواهد شد.
هفته دوازدهم بارداری
رحم شروع به حرکت به سمت بالا، خروج از لگن و قرارگیری در بالای استخوان اندام تناسلی شما میکند. از این زمان به بعد، رحم شروع به رشد میکند و ظاهر شما تغییر خواهد کرد.از هفتههای قبل به احتمال زیاد متوجه تغییراتی در پوست خود شدهاید. ممکن است پوست شما در اثر ایجاد جوش و پوستههایی به شکل سالهای نوجوانی شما بازگردد، اما نگران نباشید، این حالت فقط در اثر هورمونهاست و از بین خواهد رفت.
از این هفته به بعد میتوانید احساس سرخوشی داشته باشید. انرژی شما شروع به بازگشت میکند و دوباره به حالت طبیعی خود برمیگردید. بسیاری از خانمها میگویند احساس میکنند در پوست خود نمیگنجند، فقط به این دلیل که دوباره به یاد میآورند چقدر احساس خوبی است وقتی دیگر حالت تهوع همیشگی را ندارند.
از خودتان به خوبی مراقبت کنید
انجام آزمایش خون :
معمولا یک آزمایش خون کامل برای مادر درخواست می شود. این آزمایش در بررسی وضعیت کلی مادر کمک زیادی می کند. در این آزمایش میزان rh خون و ضعیت آنتی بادی های rh بررسی می شود. همچنین میزان قند خون ناشتا نیز از جمله مواردی است که باید در این آزمایش مورد بررسی قرار گیرد.
آزمایش ادرار :
برای بررسی وضعیت سلامت مجاری ادرار از نظر وجود عفونت آزمایش ادرار درخواست می شود.
آزمایشات غربالگری :
آزمایشات غربالگری برای تشخیص نقص های مادرزادی جنین و اختلالات کروموزومی انجام می شود. از جمله این آزمایشات انجام سونوگرافی nt (بررسی میزان مابع پشت گردن جنین) و یک آزمایش خون می باشد که در این آزمایش میزان HCG یا سطح پروتئین a را در پلاسمای مادر اندازه می گیرد.
آزمایشگاه پس از انجام آزمایش زنان را در دو گروه کم خطر و پر خطر قرار می دهد. اگر چنانچه احتمال وجود اختلال کروموزومی وجود داشته باشد انجام آزمایشات غربالگری سه ماهه سوم و انجام آزمایشات نمونه گیری از پرزهای جفتی و یا آمینوسنتز درخواست می شود.
معاینات :
از ماه اول تا ۶ ماهیانه یک بار ، در ماه های ۷ و ۸ بارداری ماهیانه دو بار و در ماه ۹ ام به صورت هفتگی باید صورت گیرد. البته بسته به وضیت تغذیه ای مادر وزن و بیماری های زمینه ای ممکن است مراجعات بیشتری نیاز باشد.
سونوگرافی
در مرحله نخست یک سونوگرافی جهت تائید حاملگی داخل رحم انجام می شود.
سونوگرافی بعدی در سه ماهه اول بارداری صورت می گیرد که سونوگرافی غربالگری اول نام دارد.
سونوگرافی و غربالگری دوم در سه ماهه دوم انجام می شود.
نهایتا در ۳۶ هفته سونوگرافی بررسی مایع جنین بسته به ضروت پزشک انجام می شود.